Agendà del CCOA

Descobèrta: "Mireyo e Bitor" per Gerard Cairon

11 decembre 2021 | 17 h 00 min - 18 h 30 min

Saturday 11 December 2021, 17:00

Descobèrta: "Mireyo e Bitor" per Gerard Cairon

Descobèrta: "Mireyo e Bitor" per Gerard Cairon
  • decembre 2021
    • Dissabte 11 17 h 00 min - 18 h 30 min

http://www.centre-occitan-rochegude.orgs?

En 1904, Frederic Mistral obtenguèt lo prèmi Nobel de literatura per son òbra literària en occitan provençal, e en particulièr, per «_Mirèio_» («_Mirèlha_»), pareguda en 1859. Aquel long poèma epic conta las amors contrariadas de Mirèlha e Vincènt, dins la Provença rurala del sègle 19.
En seguida, d’adaptacions de l’òbra al contèxte local apareguèron dins les país d'Òc, la mai famosa estant la de Miquèu de Camelat, en Bearn, «_Belina_».
Fa pauc, un manuscrich signat d’un misteriós «Franceson de Verdena» foguèt trapat a Albi. Manuscrich, de còps que i a, dificile a deschifrar e a reconstituir, amb un autor a identificar darrièr son escais-nom… Jamai editada, aquela version albigesa foguèt reescricha, semblariá, 7 o 8 ans aprèp la version originala de Mistral. Situa l’accion en País Albigés, cap a Rofiac, e i podem trapar una cançon plan coneguda del talhièr de cant del CCOA, la cançon de Magalí dins la varianta albigesa!
Venètz ensajar de’n saber mai lo dissabte 11 de decembre a 17h al Centre Occitan Ròcaguda amb Gerard Cairon.

  • « De La Vaur juscas a Valença
  • De Castras juscas a Plasença
  • Venètz escotar las amors de Mirèlha e Victòr… »
  • (extrach del preambul)

Centre Occitan Rochegude
28 rue Rochegude – Albi
05 63 46 21 43 – centre-occitan-rochegude@orange.fr
www.centre-occitan-rochegude.org

Centre Occitan Rochegude

28 rue Rochegude 81000

0563462143

Le Centre Occitan Rochegude est le local du Centre Culturel Occitan de l'Albigeois, situé au 28 rue Rochegude à Albi, dans l'aile droite de l'Hôtel Rochegude. C'est à la fois une librairie occitane, une bibliothèque, un centre de ressources et un lieu d'accueil et de partage autour de la langue et de la culture occitanes. Des ateliers et des événements divers se tiennent très régulièrement au COR.